دندان های مصنوعی
دندان مصنوعی (دست دندان) که به آن پروتز کامل دندان هم گفته میشود نوعی اندام مصنوعی است که از گذشته برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته به کار می رود که نسبت به درمان ایمپلنت درمانی مقرون به صرفه تر به محسوب می شود و به همین دلیل هنوز هم انتخاب برخی از افراد به جای درمان ایمپلنت هستند.
دندان های مصنوعی انواع مختلفی دارند:
دندان مصنوعی کامل یا همان دست دندان و دندان مصنوعی پارسیل یا تکه ای که همان طور که از اسمشان پیداست دندان های مصنوعی یا پروتز کامل مناسب افرادی است که تمامی دندان های خود را از دست داده و دندان مصنوعی پارسیل مخصوص بیمارانی است که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند همچنین نوع خاصی از دندان مصنوعی کامل بر پایه ایمپلنت به نام اوردنچر وجود دارد که دندان مصنوعی با پیچهای ایمپلنت به صورت ثابت در دهان بیمار قرار گرفته و درمان به نسبت بهتری نسبت به نوع متحرک دست دندان محسوب می شوند.
مختصصان پروتز ما در کلینیک کاخ لبخند با استفاده از جدیدترین روش ها و با همکاری بهترین لابراتوارهای ساخت دندان مصنوعی در تهران تمام تلاششان را در جهت باز گرداندن لبخندی زیبا به شما عزیزان با هزینه مقرون به صرفه و شرایط پرداخت عالی میکنند.
کلینیک دندانپزشکی کاخ لبخند، تجربهای بینظیر از خدمات دندانپزشکی لوکس و حرفهای را به شما ارائه میدهد. با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته و تیمی مجرب، ما به سلامت و زیبایی لبخند شما اهمیت میدهیم. از مشاورههای تخصصی تا درمانهای پیشرفته، همه چیز در محیطی آرام و دلنشین برای راحتی شما فراهم شده است. با انتخاب خدمات VIP ما، لبخندی درخشان و اعتماد به نفس بیشتر را تجربه کنید!
شرایط اقساطی
ساخت روکش در کوتاه ترین زمان
اگر به دنبال دقت و سرعت بینظیر و بالاترین کیفیت خدمات دندانپزشکی هستید. می توانید با استفاده از خدمات دندان پزشکی دیحیتال و دستگاه های پیشرفته CAD/CAM خدمات روکش و پروتز دندان را در کوتاه ترین زمان دریافت کنید.
اسکنر ۳ بعدی دیجیتال
اسکنر سهبعدی دهانی یک دستگاه پیشرفته در دندانپزشکی است که برای تهیه تصاویر دیجیتال دقیق از دهان و دندانها استفاده میشود. و فرآیندهای درمانی را سریعتر و راحتتر میکند. اسکنرهای سهبعدی دهانی همچنین باعث کاهش نیاز به قالبگیریهای سنتی و افزایش راحتی بیماران میشوند.
یکی از مهمترین و پرکاربردترین پروتزهای دندانی برای جایگزینی یک یا چند دندان ازدست رفته، دندان مصنوعی بهحساب میآید. این پروتزها که در جنسهای مختلف پلاستیکی، فلزی، سرامیکی و… هستند بهصورت اختصاصی برای هر فرد ساخته میشوند. بنابراین دندانهای مصنوعی بعد از پروسه ساخت به راحتی روی لثه بیمار قرار میگیرند، درنتیجه لثه و بافت اطرف آن بهعنوان تکیهگاه، این پروتزها را نگه میدارند. پروتزهای مصنوعی بهصورت تکهای (نیمه) برای یک یا چند دندان و بهصورت کامل برای کل دندانها تهیه میشوند. فناوری بهکار رفته در ساخت پروتزهای مصنوعی در عین طبیعی بودن، زیبایی ظاهری را نیز برای بیمار به ارمغان میآورد.
دندان مصنوعی و انواع آن
از قدیم تا به امروز، پرکاربردترین شیوه جهت جایگزینی دندانهایی که عملکرد نامطلوب دارند یا به دلیل بالا رفتن سن در حال ازبین رفتن هستند، استفاده از دندانهای مصنوعی بوده است. این پروتزها نهتنها مشکلات جویدن غذا را برطرف میکنند بلکه ناهنجاریهای تکلمی و گفتاری را نیز ازبین میبرند. انتخاب درمان به شیوه دندان مصنوعی نیازمند مقدماتی همچون معاینه و بررسی اولیه توسط دندانپزشک است. در این جلسه، توسط متخصص مشخص میشود که آیا موقعیت و شرایط استخوان فک و لثه بیمار آماده پذیرش دندان مصنوعی هست یا خیر.
بهطورکلی دندانهای مصنوعی به دو دسته کلی ثابت و متحرک تقسیمبندی میشوند. پروتزهای دائمی به استخوان فک میچسبند و قابل خارج کردن و قرار دادن مجدد بر روی لثه نیستند اما پروتزهای متحرک اغلب به هنگام شب از دهان خارج میشوند. همچنین دندانهای مصنوعی متحرک به دو صورت پارسیل متحرک (نیمه) برای تعداد کمی از دندانهای ازدست رفته و پروتز کامل برای افرادی که تمام دندانهای خود را ازدست دادهاند، مورد استفاده قرار میگیرد.
دندان مصنوعی تکه ای
اگر بیمار تنها تعداد کمی از دندانهای خود را ازدست داده باشد و در قوس فکی شاهد وجود تعدادی دندان باشیم، دندانپزشک از دندان مصنوعی پارسیل یا تکهای استفاده میکند. پارسیل در اصطلاح دندانپزشکی به معنی ناکامل است. درصورتی که بیمار تا 20 دندان خود را ازدست داده باشد میتواند از پروتزهای پارسیل بهعنوان جایگزین استفاده کند. این پروتزها از پایه پلاستیکی همرنگ لثه و یک بدنه فلزی تشکیل شدهاند که به دندانهای دیگر متصل میشوند. در واقع دندانهای کناری بهعنوان پایه، سبب محکم قرارگرفتن پروتز پارسیل میگردد. پروتزهای تکهای متحرک و بسیار ظریف هستند و ظاهری طبیعی دارند.
دندان مصنوعی کامل
زمانی که بیمار تمام دندانهای هر فک را کشیده باشد، میتواند از پروتزهای مصنوعی کامل استفاده کند. دندانهای مصنوعی کامل به نحوی ساخته میشوند که جایگزینی برای تمام دندانهای هر فک باشند. این پروتزها هم بهصورت متحرک ساخته میشوند و هم بهصورت ثابت. در پروتزهای ثابت کامل، چند پایه ایمپلنت، با فاصله درون فک بیمار کاشته میشود و پروتز روی آن ثابت میگردد. این شیوه ممکن است هزینه بیشتری داشته باشد، اما بهدلیل قرارگرفتن در قوس فکی، تکان یا لغزشی ندارد. همچنین غذا خوردن و تکلم با پروتزهای کامل بسیار راحتتر انجام میشود. بهطورکلی این پروتزها بیشترین شباهت را به دندانهای طبیعی دارند.
دندان مصنوعی ثابت یا بریج دندان (پل دندانی)
اگر یک دندان بشکند یا ازدست برود، دندانپزشک با ساختن بریج، فضای خالی را پر میکند. طی این شیوه ترمیمی، دو دندان کناری دندان ازدست رفته تراشیده میشود و سه دندان متصل بههم ساخته و روی دندانهای تراشیده قرار میگیرد و فضای خالی را پر میکند. بریجهای دندانی حالت ثابت پروتزهای پارسیل بهشمار میآیند که بهصورت دائمی، فضای خالی دندان ازدست رفته را جبران میکنند. دندان مصنوعی ثابت یا بریج، طی چند مرحله زیر ساخته و نصب میشوند:
- قالبگیری با استفاده از خمیر مخصوص
- تراش دندانهای مجاور
- قالبگیری از دندانهای مجاور
- ساخت پروتز مصنوعی (بریج)
- چسباندن بریج
دندان مصنوعی درون کاشتی یا ایمپلنت
مسلماً بهترین روش جایگزینی دندانهای ازدست رفته ایمپلنت محسوب میشود. ایمپلنتها که از دو قسمت اصلی پایه و تاج تشکیل شدهاند، بیشترین شباهت را به دندانهای طبیعی دارند. اگر متخصص شما تجربه و مهارت کافی در کاشت ایمپلنت داشته باشد، دندان مصنوعی درون کاشتی شما تا پایان عمر برایتان باقی میماند. پروسه کاشت ایمپلنت طی مراحل زیر انجام میگیرد:
- جراحی ایمپلنت و قرار دادن پایه تیتانیوم یا سرامیک درون استخوان فک
- گذراندن دوران نقاهت پساز جراحی (حدوداً 3 تا 6 ماه)
- قراردادن تاج دندان روی پایه
- نصب روکش ساخته شده روی تاج دندان
تفاوتی ندارد که بیمار یک دندان خود را ازدست داده باشد یا تمام آنها را. با کمک دندانهای مصنوعی درون کاشتی، طبیعیترین پروتزهای دندانی را در دهان خود خواهد داشت.
دندان مصنوعی و انواع آن
از قدیم تا به امروز، پرکاربردترین شیوه جهت جایگزینی دندانهایی که عملکرد نامطلوب دارند یا به دلیل بالا رفتن سن در حال ازبین رفتن هستند، استفاده از دندانهای مصنوعی بوده است. این پروتزها نهتنها مشکلات جویدن غذا را برطرف میکنند بلکه ناهنجاریهای تکلمی و گفتاری را نیز ازبین میبرند. انتخاب درمان به شیوه دندان مصنوعی نیازمند مقدماتی همچون معاینه و بررسی اولیه توسط دندانپزشک است. در این جلسه، توسط متخصص مشخص میشود که آیا موقعیت و شرایط استخوان فک و لثه بیمار آماده پذیرش دندان مصنوعی هست یا خیر. بهطورکلی دندانهای مصنوعی به دو دسته کلی ثابت و متحرک تقسیمبندی میشوند. پروتزهای دائمی به استخوان فک میچسبند و قابل خارج کردن و قرار دادن مجدد بر روی لثه نیستند اما پروتزهای متحرک اغلب به هنگام شب از دهان خارج میشوند. همچنین دندانهای مصنوعی متحرک به دو صورت پارسیل متحرک (نیمه) برای تعداد کمی از دندانهای ازدست رفته و پروتز کامل برای افرادی که تمام دندانهای خود را ازدست دادهاند، مورد استفاده قرار میگیرد.دندان مصنوعی تکه ای
اگر بیمار تنها تعداد کمی از دندانهای خود را ازدست داده باشد و در قوس فکی شاهد وجود تعدادی دندان باشیم، دندانپزشک از دندان مصنوعی پارسیل یا تکهای استفاده میکند. پارسیل در اصطلاح دندانپزشکی به معنی ناکامل است. درصورتی که بیمار تا 20 دندان خود را ازدست داده باشد میتواند از پروتزهای پارسیل بهعنوان جایگزین استفاده کند. این پروتزها از پایه پلاستیکی همرنگ لثه و یک بدنه فلزی تشکیل شدهاند که به دندانهای دیگر متصل میشوند. در واقع دندانهای کناری بهعنوان پایه، سبب محکم قرارگرفتن پروتز پارسیل میگردد. پروتزهای تکهای متحرک و بسیار ظریف هستند و ظاهری طبیعی دارند.دندان مصنوعی کامل
زمانی که بیمار تمام دندانهای هر فک را کشیده باشد، میتواند از پروتزهای مصنوعی کامل استفاده کند. دندانهای مصنوعی کامل به نحوی ساخته میشوند که جایگزینی برای تمام دندانهای هر فک باشند. این پروتزها هم بهصورت متحرک ساخته میشوند و هم بهصورت ثابت. در پروتزهای ثابت کامل، چند پایه ایمپلنت، با فاصله درون فک بیمار کاشته میشود و پروتز روی آن ثابت میگردد. این شیوه ممکن است هزینه بیشتری داشته باشد، اما بهدلیل قرارگرفتن در قوس فکی، تکان یا لغزشی ندارد. همچنین غذا خوردن و تکلم با پروتزهای کامل بسیار راحتتر انجام میشود. بهطورکلی این پروتزها بیشترین شباهت را به دندانهای طبیعی دارند.دندان مصنوعی ثابت یا بریج دندان (پل دندانی)
اگر یک دندان بشکند یا ازدست برود، دندانپزشک با ساختن بریج، فضای خالی را پر میکند. طی این شیوه ترمیمی، دو دندان کناری دندان ازدست رفته تراشیده میشود و سه دندان متصل بههم ساخته و روی دندانهای تراشیده قرار میگیرد و فضای خالی را پر میکند. بریجهای دندانی حالت ثابت پروتزهای پارسیل بهشمار میآیند که بهصورت دائمی، فضای خالی دندان ازدست رفته را جبران میکنند. دندان مصنوعی ثابت یا بریج، طی چند مرحله زیر ساخته و نصب میشوند:- قالبگیری با استفاده از خمیر مخصوص
- تراش دندانهای مجاور
- قالبگیری از دندانهای مجاور
- ساخت پروتز مصنوعی (بریج)
- چسباندن بریج
دندان مصنوعی درون کاشتی یا ایمپلنت
مسلماً بهترین روش جایگزینی دندانهای ازدست رفته ایمپلنت محسوب میشود. ایمپلنتها که از دو قسمت اصلی پایه و تاج تشکیل شدهاند، بیشترین شباهت را به دندانهای طبیعی دارند. اگر متخصص شما تجربه و مهارت کافی در کاشت ایمپلنت داشته باشد، دندان مصنوعی درون کاشتی شما تا پایان عمر برایتان باقی میماند. پروسه کاشت ایمپلنت طی مراحل زیر انجام میگیرد:- جراحی ایمپلنت و قرار دادن پایه تیتانیوم یا سرامیک درون استخوان فک
- گذراندن دوران نقاهت پساز جراحی (حدوداً 3 تا 6 ماه)
- قراردادن تاج دندان روی پایه
- نصب روکش ساخته شده روی تاج دندان
توجه: ایمپلنت دندان؛ از مراحل انجام تا قیمت و مزایا و معایب
دندان مصنوعی ژله ای
محبوبترین دندان مصنوعی، پارسیلهای ژلهای هستند. در قسمت پایه این پروتزها به جای آکریلیک از مواد نرم و قابل انعطافی استفاده میگردد. نرمی این پایه سبب میشود تا لثه در موقعیت راحتتری قرار گیرد و همچنین خطر شکستن پروتز کاهش یابد. متخصص باتوجه به وضعیت دندانها و استخوانهای فک بیمار، دندان مصنوعی ژلهای را تجویز مینماید. علاوهبر انعطافپذیر بودن و سهولت در استفاده، این پروتزها برای بیماران حساسیتی ایجاد نمیکنند. دندانهای مصنوعی ژلهای به لثهها میچسبند و نیازی به چسب مخصوص یا اتصال خاصی ندارند. البته پروتزهای ژلهای با تمام محبوبیتها، معایب زیر را بههمراه دارند:- به دلیل نرمی، عمل جویدن به خوبی انجام نمیشود.
- این پروتزها ازنظر علمی مورد تأیید نیستند، زیرا دندانهای طبیعی و زیرین را تحلیل میدهند.
- عدم هماهنگی و تطابق این پروتزها با دندانهای طبیعی بسیار بالا است.
دندان مصنوعی کروم و کبالت
قدیمیترین دندانهای مصنوعی، پروتزهایی با پایه فلزی از جنس کروم و کبالت هستند، بههمین دلیل به این دندانها، دندانهای مصنوعی کروم و کبالت میگویند. حلقه اتصال این پروتزها نیز از جنس فلزی است و به دندانهای کناری متصل میشوند. معمولاً دندانپزشک پارسیل فلزی را به افرادی پیشنهاد میدهد که دندانهای آسیاب خود را ازدست دادهاند. اغلب بیماران تمایل چندانی به استفاده از این پروتزها ندارند، زیرا شکل و فرم پایههای فلزی آنها چندان زیبا نیست. درنتیجه این افراد بیشتر استفاده از پروتزهای ژلهای را ترجیح میدهند. البته قابل مشاهده بودن این پایهها بستگی به نوع اتصال پروتز متحرک دارد. گاهی نیز ممکن است فلز اتصال اصلاً نمایان نباشد.دندان مصنوعی آکریلیکی پارسیل
رایجترین دندانهای مصنوعی، پروتزهای پارسیل آکریلیکی هستند. قسمت پایه این پروتزها یا همان لثه آنها از جنس آکریلیک ساخته شده است. آکریلیک مادهای پلیمری و سخت بوده، اما سختی آن به اندازهای نیست که لثهها اذیت شوند. پایههای آکریلیکی صورتی رنگ هستند و دقیقاً روی لثه به فرم فک قرار میگیرند و ظاهری کاملاً شبیه به لثهها را دارند. استفاده از دندان مصنوعی پارسیل آکریلیکی برای بیمارانی که مبتلا به مشکلات لثه (بیماری پریودنتال) پیشرفته هستند کاملاً مناسب است. اگر بیماران به مرور زمان دندانهای بیشتری ازدست بدهند، امکان اضافه شدن پروتز به دندانهای مصنوعی آکریلیکی پارسیل وجود دارد.مزایا و معایب دندان مصنوعی
پروتزهای مصنوعی، مزایا و معایب متعددی دارند که آگاهی از هرکدام میتواند در انتخاب شیوه درمانی به بیمار کمک فراوانی نماید. همه ما میدانیم که کاشت ایمپلنت دندانی بهترین جایگزین برای دندانهای ازدست رفته محسوب میشود. بنابراین با اطلاع از مزایا و معایب پروتزهای مصنوعی و مقایسه آنها با ایمپلنت میتوانید مناسبترین شیوه درمانی را انتخاب نمایید. مزیتهای دندان مصنوعی:- عدم نیاز به جراحی دندان
- هزینه کمتر
- درمانی مناسب برای افرادی با مشکلات دیابت، پوکی استخوان و دیگر بیماریهایی که منع کاشت ایمپلنت را دارند.
- پروتزهای مصنوعی به دلیل پوشانندگی لثهها برای افرادی که لثههای آسیبدیده دارند بسیار مناسب است.
- کمک به جلوگیری از پوسیدگی و ازدست دادن دندانهای طبیعی و سالم.
- به دلیل عدم حمایت صحیح از استخوان فک، سبب تحلیل این استخوان میگردد و به مرور زمان زیبایی فرد را تحت تأثیر قرار میدهد.
- پروتزهای مصنوعی متحرک به دلیل جابهجا شدن، حس خوشایندی برای فرد ایجاد نمیکند و درنهایت ایجاد حساسیت مینماید.
- وجود دندان مصنوعی به اندازه حضور یک شیء اضافه در دهان ناخوشایند است.
- درصورت چاق یا لاغر شدن بیمار، پروتزهای مصنوعی باید مجدداً و طبق اندازههای جدید ساخته شوند.
- این پروتزها برای تمیز شدن و همچنین بازسازی لثه باید شبها از دهان خارج شوند.
- علاوهبر ایجاد اختلال در گفتار، بیمار از مواد غذایی سفت یا چسبناک نمیتواند استفاده کند.
- نسبت به ایمپلنت که ظاهری شبیه به دندانهای طبیعی دارد، پروتزهای مصنوعی شباهت کمتری به دندانهای طبیعی دارند.
نحوه استفاده از دندان مصنوعی
دندانهای مصنوعی مانند یک شیء خارجی در روزهای ابتدایی حس خوشایندی برای بیمار بههمراه ندارد، اما به مرور زمان این احساس برطرف میشود و شخص به دندانها عادت میکند. معمولاً دندانپزشک از شما میخواهد در چند روز اول پروتزها را اصلاً از دهان خارج نکنید، حتی در زمان خواب دندانهای مصنوعی را داخل دهان نگهدارید. این اقدام سبب میشود تا وجود پروتزها برای بیمار سریعتر عادی شود. بعد از گذشت این دوره کوتاه و اولیه بهتر است شبها دندانها از دهان خارج شوند. این کار سبب میگردد لثهها فرصت استراحت داشته باشند و کمتر آسیب ببینند. زمانی که پروتزهای مصنوعی از دهان خارج میشوند باید مرطوب بمانند، درغیر این صورت ممکن است تغییر شکل دهند. بهطورکلی میتوان پروتزها را در شرایط زیر نگهداری کرد:- در یک لیوان آب
- در یک کیسه پلیاتیلن حاوی مقداری پنبه مرطوب
- در محلول شوینده دندان مصنوعی
نگهداری از انواع دندان مصنوعی
درست است که دندانهای مصنوعی بهعنوان یک جسم خارجی، داخل دهان و فضای خالی دندان ازدست رفته را پرکردهاند، اما باید مانند یک دندان طبیعی تمیز شوند. نگهداری از پروتزهای مصنوعی به عمر آنها اضافه میکند و شکل اولیه آنها را حفظ مینماید. بهطورکلی در نگهداری و رعایت بهداشت دندانهای مصنوعی حداقل روزی 2 بار آنها را از دهان خارج کنید و طبق دستورالعمل زیر خوب بشویید، این کار سبب میشود ذرات غذا که به آنها چسبیدهاند پاک شوند:- پروتز را آغشته به صابون یا خمیردندان کنید و با کمک آب روی آن مسواک بکشید. این کار سبب میشود دندانها کاملاً از ذرات غذا تمیز شوند.
- دندان مصنوعی را در محلول شوینده دندان غوطهور کنید، به این ترتیب تمام باکتریها و لکهها ازبین میروند.
- سپس مجدداً دندانها را به آرامی با کمک مسواک بشویید.
- مسواک را نرم روی دندانهای مصنوعی بکشید، زیرا مسواک زدن محکم یا استفاده از مسواکهای زبر به پروتزها آسیب میرساند.
- پروتزهای مصنوعی شکننده هستند، بنابراین برای جلوگیری از هرگونه آسیب، پروتز خود را روی یک ظرف آب یا جسم نرم بگیرید.
- هنگام شستن دندانهای مصنوعی از خمیردندانهای سفیدکننده استفاده نکنید.
- استفاده از اجسام نوک تیز مانند خلال دندان را فراموش کنید.
- هرگز برای سفیدی پروتزهای مصنوعی، از مواد بلیچینگ استفاده نکنید.
عدم مراقبت از دندان مصنوعی چه عوارضی دارد؟
وجود ذرات غذا بین دندانهای مصنوعی شرایط را برای رشد پلاکها و باکتریهای دندانی فراهم میکند. باکتریها علاوهبر آسیب به لثهها، بوی بدی در دهان ایجاد میکنند. همچنین در دندانهای مصنوعی پارسیل به دلیل وجود دندانهای طبیعی در دهان، تمیز نشدن کامل پروتز سبب باقیماندن ذرات غذا و تشکیل پلاک دندانی بین دندانهای طبیعی میشود. این موضوع عفونت و پوسیدگی دندانهای طبیعی را بهدنبال دارد. درنتیجه سبب میشود تا بیمار دندانهای آسیبدیده بیشتری داشته باشد. همچنین عدم رعایت اصول بهداشتی، علاوهبر مشکلات ذکر شده، برفک دهان ایجاد میکند که بسیار آزاردهنده است. برفکهای دهانی تکلم و غذا خوردن را برای فرد با مشکل روبهرو میکنند. بنابراین بهتر است افرادی که از پروتزهای مصنوعی استفاده میکنند حداقل روزی 2 بار دندانهای خود را کاملاً تمیز کنند و آنها را بشویند. بیمار جهت حفظ دندانهای طبیعی و جلوگیری از هرگونه مشکل یا بوی بد دهان باید دستورالعملهای نگهداری از دندانهای مصنوعی را از دندانپزشک خود سؤال نماید.رژیم غذایی مناسب دندان مصنوعی
قرارگرفتن هر پروتز مصنوعی داخل دهان ابتدا غذا خوردن را کمی سخت میکند. اما به مرور زمان این سختی ازبین میرود و بیمار به عضو جدید، عادت میکند. ممکن است کمی زمان ببرد تا بیمار به پروتز عادت کند اما مهم است که هفتههای اول چه برنامهای داشته باشد. بهتر است فرد در هنگام غذا خوردن خیلی دهان خود را پیچوتاب ندهد و در هفتههای نخست طبق دستورالعمل زیر رفتار نماید:- از غذاهای نرم استفاده کند و غذاهای سفت و سخت را یا مصرف نکند یا به قطعات کوچکتر تقسیم نماید.
- غذا را به آرامی و با دوطرف دهان بجود.
- با دندان مصنوعی آدامس نجود.
- نوشیدنیهای خیلی داغ مصرف نکند زیرا گرمای بیش ازحد سبب تغییر شکل پروتز میشود.
- از مصرف غذاهای چسبناک خودداری کند.
- در هنگام مصرف غذاهای استخواندار احتیاط کند.
- از خوردن لقمههای بزرگ خودداری نماید.
- زمان گاز گرفتن لقمه با دهان حرکات کششی انجام ندهد.
کاندیدای مناسب استفاده از دندان مصنوعی
اگر فردی یک یا چند دندان خود را ازدست بدهد و نیاز به جایگزین دندانی داشته باشد، میتواند کاندیدای مناسبی برای نصب و استفاده از پروتزهای مصنوعی محسوب شود. همچنین، افرادی که دندانهای طبیعی آسیب دیدهای داشته باشند و نتوانند از آنها به صورت قابلقبولی استفاده کنند نیز میتوانند دندانهای آسیبدیده را از دهان خارج کنند و به جای آنها از دندان مصنوعی استفاده نمایند. بهطورکلی بهتر است بیمار قبل از هرگونه اقدام با دندانپزشک مشورت کند. متخصص در بررسیهای اولیه و باتوجه به موارد زیر کاندیدای مناسب استفاده از دندان مصنوعی را مشخص میکند:- از سلامت دهان و دندان برخوردار باشد.
- بافت لثه محکمی داشته باشد تا بتواند پروتزها را نگهدارد.
- موقعیت دندان ازدست رفته بهصورتی باشد که بتواند از دندان مصنوعی استفاده کند.
- عفونت در ناحیه دندان ازدست رفته وجود نداشته باشد.
چسب دندان مصنوعی
بعد از نصب دندانهای مصنوعی متحرک، ممکن است هفتهها طول بکشد تا بیمار به پروتز عادت کند، یا ممکن است احساس ناخوشایند و ناراحتی به دلیل وجود دندان مصنوعی هیچگاه ازبین نرود. در این شرایط متخصص پیشنهاد میدهد که برای ثابت کردن و جلوگیری از لغزش پروتز از چسب دندان مصنوعی استفاده شود. استفاده از چسب دندان مصنوعی سبب میشود بیمار در زمان غذا خوردن یا صحبت کردن با مشکل لغزیدن یا بیرون افتادن پروتز مواجه نشود. همچنین افرادی که بهدلیل موقعیت شغلی، سخنرانی میکنند یا نوازنده موسیقی هستند نیز با ثابت شدن پروتز مصنوعی راحتتر میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. همچنین خشکی بیش ازحد دهان سبب عدم ثبات دندان مصنوعی در دهان میشود. خشکی دهان ممکن است دراثر مصرف برخی داروها مانند داروهای سرماخوردگی یا ضدآلرژی ایجاد شود. ازطرفی بیمارانی که مشکلات مغزی و اعصاب دارند یا سالمندان نیز دچار این مشکل هستند. این افراد نیز برای ثابت کردن دندان مصنوعی میتوانند از چسب دندان استفاده کنند.بایدها و نبایدهای استفاده از چسب دندان مصنوعی
چسب پروتز دندان، محصولی کارآمد و مناسب جهت ثابت کردن دندانهای مصنوعی محسوب میشود، اما این محصول مناسب همه بیماران نیست. بهطورکلی بهتر است افراد بهصورت دورهای دندان مصنوعی خود را نزد دندانپزشک چک کنند. قرارگرفتن دندان مصنوعی روی لثه و استخوان فک به مرور زمان سبب تحلیل رفتن استخوان فک و کوچک شدن آن میشود. درنتیجه ممکن است لق بودن دندان به سبب کوچک شدن استخوان باشد، در این شرایط استفاده از چسب دندان، نه تنها کارگشا نیست بلکه سبب تحمیل فشار بیشتر به لثهها و استخوان میگردد. چسب دندان مصنوعی برای برخی بیماران آلرژیزا است، بنابراین این افراد نباید از این محصول استفاده کنند. ازطرفی بیمارانی که قصد چسباندن پروتزها را دارند باید به بهداشت دهان و دندان خود بیش از پیش توجه کنند. همچنین بهتر است بیماران چکاپ دورهای دندانهای مصنوعی را مرتباً انجام دهند، چراکه چک کردن پروتزها از استفاده بیمورد چسب جلوگیری میکند. چسب دندان مصنوعی برای پروتزهایی که کاملاً اندازه هستند محصول ایدهآلی محسوب میشود. درصورتی که پروتزها دقیقاً اندازه استخوان و لثه باشند، بیمار میتواند طبق مراحل زیر از این محصول استفاده کند:- در ابتدای کار کمترین میزان چسب را روی پروتز قرار دهد و به مرور زمان به مقدار آن بیفزاید تا به آن عادت کند.
- چسب را بهصورت یکنواخت روی بافتهایی که قرار است دندان مصنوعی روی آن قرار گیرد پخش نماید.
- گاهی لازم است برای بهتر انجام شدن پروسه چسباندن، دو بار روی پروتزها چسب زده شود.
- قبل از استفاده از چسب، پروتز مصنوعی را کاملاً تمیز کند.
صحبت کردن با دندان مصنوعی
در روزهای ابتدایی صحبت کردن و ادای بعضی کلمات با دندان مصنوعی بسیار مشکل خواهد بود. بهترین راهحل در اینگونه مواقع تکرار کلماتی است که در تلفظ آنها مشکل دارید. بهتر است مرتباً با صدای بلند کلمات را ادا نمایید و شما به مرور زمان یاد میگیرید که با وجود دندان مصنوعی چگونه به راحتی صحبت کنید. درواقع شما یاد میگیرید زبانتان را چگونه در دهان بچرخانید، یا لبهایتان را چگونه تکان دهید تا کلمات بهدرستی بیان شوند. همچنین ممکن است گاهی در زمان صحبت کردن پروتز از جای خود بلغزد، اگر این مشکل برای شما پیش آمد، به آرامی آن را گاز گرفته و به جای خود هدایت کنید. درصورتی که در زمان صحبت کردن صدایی از پروتزها شنیدید یا مشکل حادی در تکلم شما ایجاد شد، حتماً به دندانپزشک خود مراجعه کنید. متخصص بعد از بررسی دهان و پروتزها حتماً توصیههای لازم را در ایجاد تکلم راحتتر شما بیان میکند.قیمت دندان مصنوعی در کلینیک لبخند درمان
هزینه دندان مصنوعی نسبت به ایمپلنت و بریج دندانی کمتر است اما با این وجود هزینه نهایی درمان به عوامل متعددی بستگی دارد. این عوامل عبارتند از:- نوع دندان مصنوعی: نوع دندان مصنوعی باتوجه به تعداد دندانهای ازدست رفته، هدف بیمار و نظر دندانپزشک مشخص میشود. هرکدام از انواع پروتزها باتوجه به نحوه ساخت، کیفیت و جنس مواد اولیه استفاده شده قیمت متفاوتی دارند.
- موقعیت جغرافیایی: هزینه دندانهای مصنوعی در هر منطقه یا شهر متفاوت است. مسلماً کلینیکها در شهرهای بزرگ یا در مناطق لوکس شهری هزینه بیشتری بابت ساخت و نصب پروتزهای مصنوعی دریافت میکنند.
- تخصص و تجربه دندانپزشک: متخصصین باتجربه و ماهر دستمزد بیشتری بابت مراحل درمان و نصب پروتز دریافت میکنند.
- سطح پوشش بیمه: تعرفه هر بیمه در پرداخت هزینههای درمان متفاوت است. در صورتی که بیمه به صورت کامل هزینه دندان مصنوعی را پوشش دهد، هزینه برای بیماران کمتر خواهد بود.
- آیا استفاده از چسب دندان مصنوعی برای سلامتی بدن ضرر دارد؟
- بهترین دندان مصنوعی برای افراد جوان کدام نوع است؟
- آیا میشود بلافاصله بعد از کشیدن دندان از دندان مصنوعی استفاده کرد؟
- اوردنچر چیست؟
- آیا بعد از قرار گرفتن دندان مصنوعی بیمار درد دارد؟